Slaapproblemen

Eén op de drie Nederlanders is ontevreden over de slaap; 7-8% procent heeft werkelijk een slaapstoornis. Aanhoudende slaapproblemen kunnen leiden tot moeilijkheden met het functioneren overdag. Op korte termijn kan er o.a. prikkelbaarheid, neerslachtigheid, hoge spierspanning en vermoeidheid ontstaan; op lange termijn kan dit o.a. leiden tot depressie, verminderde kwaliteit van leven, verminderde werking van ons immuunsysteem, overgewicht en problemen in het verkeer of werk.

U kunt problemen ervaren bij het inslapen, moeite hebben met het vasthouden van de slaap (doorslapen)of te vroeg ontwaken. Dit kan ook gecombineerd voorkomen. Er is dan sprake van gestoorde slaapkwaliteit.

Slaapproblemen kunnen op zichzelf voorkomen als primair probleem, waarbij geen lichamelijke of psychologische oorzaak bekend is. Het kan ook secundair voorkomen waarbij er een samenhang is tussen slecht slapen en een ander probleem, welke lichamelijk of psychisch kan zijn.

De functie van de slaap is het herstellend vermogen van lichaam en geest. Tijdens de slaap is er:

-          Herstel en behoud van energie in ons 24-uurs ritme

-          Invloed op leervermogen

-          Verwerking van emoties.

Ada is opgeleid en aangesloten bij Slaapoefentherapie.nl

De behandeling van slaapproblemen bestaat uit:

  1. Slaapeducatie: inzicht in eigen slaappatroon en uitleg slaapfasen; uitleg over (gevolgen van) slaapmedicatie en melatonine en de biologische klok.
  2. Slaapadviezen, waaronder adviezen over beweging, ontspanning, omgeving en indien nodig voeding en alcohol.
  3. Gedragstherapeutische technieken, waarbij een positieve associatie tussen slaap en slaapomgeving kan worden hersteld en het bewustworden van negatief denken over slaap kan veranderen.
  4. Ontspanningsoefeningen, waaronder haptonomie, Jacobson, ademhalingsoefeningen, mindfullness, visualisatie, grounding en bewegen.

Aan het eind van de behandeling kunt u de geleerde technieken die de slaap positief beïnvloeden, toepassen in het dagelijks leven ter bevordering van de slaap en heeft u inzicht in deze technieken om het verder te verbeteren en terugkeer van klachten te voorkomen.

Wij hebben een samenwerkingsverband met

www.ligwijzer.nl      voor kussens, matrassen en slaaphulpmiddelen

en

www.slaapproblematiek.nl  voor matrassen en kussens bij slaaproblemen in combinatie met pijnklachten.

KCS Partner logo (free use)